...

Sosyoloji Bölümü

Farklılıklar ve Birlikte Yaşama Tartışmalarının Düşünsel Temeli” Konulu Konferans Düzenlendi
11/12/2017

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü tarafından “Farklılıklar ve Birlikte Yaşama Tartışmalarının Düşünsel Temeli” konulu konferans düzenlendi. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleştirilen konferansa Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ertan Özensel, Sosyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hasan Yavuzer, akademik personel ve öğrenciler katıldı.  

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan konferansın açılışında konuşan Sosyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hasan Yavuzer; Sosyoloji Bölümü olarak bu tür etkinlikleri önemsediklerini ve her ay bir sosyolog ile öğrencileri buluşturmayı amaçladıklarını belirtti.  Derslerde verilen bilgilere ilave olarak bu tür etkinliklerle öğrencilerimizi kitapların içerisinden çıkarıp alanında öne çıkmış farklı sosyologlar ile tanıştırıp kaynaştırmak, onların bilgi ve birikimlerinden istifade etmelerine imkan hazırlamak istediklerini söyledi.  Öğrencilerin sosyolojik düşünme, sosyolojik bakış ve sosyolojik analiz yapabilme becerileri kazanmaları konularında farkındalık oluşturmak istediklerini dile getirdi.

Sosyolojinin temel ve ana ilkeleri ile temel paradigmalarının iyi bilinmesi halinde, hem analizlerin daha doğru bir şekilde yapılabileceğini,  hem de toplumların daha iyi anlaşılabileceğini söyleyen Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ertan Özensel ise toplumların farklılıklara rağmen birlikte yaşamasının önemine vurgu yaptı. Tarihten verdiği örneklerle sözlerini devam ettiren Özensel, Osmanlı İmparatorluğu din, dil, ırk, renk ve kültür gibi farklılıkları bir arada tutmuş, farklılıklara rağmen bir arada yaşamanın en güzel örneklerini vermiştir dedi.

Prof. Dr. Ertan Özensel konuşmasında, Amerika ve Kanada gibi farklı etnik, dini ve kültürel yapıya sahip toplumların yaşamlarından örnekler verdi. Farklı etnik, dini ve kültürel grupların Kanada’da  “Salata” gibi değerlendirildiğini,  ABD’de ise “posa” yapılıp eritildiğini dile getirdi. 

Farklı kültürlerin birbirlerini “öteki” olarak görebileceğini ancak “ötekileştirmenin” yanlış bir tavır olduğunu söyleyen Özensel, öteki’nin farkında olarak, saygı içinde birlikte yaşamanın önemini anlamamız gerektiğini dile getirdi.

Günümüzde ülkemizde ve dünyadaki en önemli konulardan birisinin farklı kültürlerin bir arada yaşayabilmesi olduğunu vurgulayan Özensel, farklılıkların bizim zenginliğimiz olduğunu, ülkemize özgü bir modelle birlikte yaşama kültürünü geliştirmemiz gerektiğini ifade etti.

Özensel; “Modern dünya dediğimiz günümüze baktığımızda, farklılıkların bir arada huzur ve barış içerisinde yaşayabilmesi adına ya yeterli düzenleme yapılamamış, ya da yapılan düzenlemeler uygulanamamıştır. Türkiye olarak bizim bu konuyu çözme konusunda yeni bir model geliştirmeye ihtiyacımız var. Bunu da yapabilecek bir güçteyiz. Tarihsel birikimimiz ve bu coğrafyanın yaşadıklarını göz önüne aldığımız da,  dünyada olmadığı kadar güçlü bir potansiyele sahibiz. Buna yapabildiğimizde inanın dünyada ciddi bir model olabiliriz. Farklılıklar konusundaki sorunları çözmek için yeni bir model geliştirilmesinde sosyologlara da çok büyük görev düşüyor ” dedi.

Konferansın sonunda, Sosyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hasan Yavuzer, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ertan Özensel’e konferansa sunduğu katkılar için teşekkür ederek, ülkemizde farklılık ve zenginliklerimizden biri olan "Alevi Bektaşilikte Ölüm Ritüeli" isimli kitabını takdim etti.