...

Sosyoloji Bölümü

Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği

NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ

LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ

DERS ALMA

  • Öğrenciler akademik takvimde belirtilen kayıt yeniletme süresi içinde, öğrenci bilgi sistemi üzerinden ders alma formunu doldurarak alacakları dersleri belirlerler. Kayıt yeniletme işlemi danışman onayından sonra kesinleşmiş olup, kayıt iş ve işlemleri ile ilgili tüm sorumluluklar öğrenciye aittir.
  • Kayıt yeniletme süresi içinde; birinci yıl öğrencileri açılan tüm dersleri, diğer öğrenciler ise öncelikle başarısız oldukları ve daha önceki dönemlere ait dersleri almak zorundadırlar. Öğrenciler, azami ders yükü sınırı içinde kalmak koşuluyla, aldıkları dersleri kayıt yeniletme süresi içinde değiştirebilir, sildirebilir veya yeni ders alabilirler.
  • Eğitim-öğretim planlarından kaldırılan derslerden başarısız olan öğrenciler, bu derslerin yerine konulan dersleri alırlar, yerine konulan ders yoksa, bu derslerden sorumlu tutulmazlar, ancak mezun olabilmeleri için gerekli toplam krediyi tamamlamak üzere, seçmeliler de dâhil olmak üzere başka ders alırlar.
  • Öğrenciler, ilgili birimlerin yönetim kurulu kararıyla Üniversitenin başka birimlerinden veya yurt içindeki ve yurt dışındaki diğer üniversitelerin ilgili birimlerinden de ders alabilirler.
  • Öğrenciler, sadece kaydoldukları derslere devam ederler ve bu derslerin sınavlarına girerler. Kaydolmadığı dersin sınavına giren öğrencinin notu iptal edilir.
  • Bir öğrencinin her dönemde alabileceği haftalık azami ders yükü, ilgili birim kurullarında belirlenir; ancak bir dönemde en çok 45 kredilik derse kayıt yaptırılabilir.
  • Üst sınıftan ders almak isteyen öğrenciler, genel not ortalaması 3.00’ın üzerinde olmak, başarısız dersi bulunmamak ve programın öğrenme çıktıları göz önüne alınarak danışman öğretim elemanının onayıyla bir üst sınıftan ders alabilir. Birinci sınıf öğrencileri üst dönemlerden ders alamaz. Ancak bu öğrencilerden muafiyet talebinde bulunanlar, azami ders yükü sınırları içinde kalmak şartıyla muaf tutuldukları kredi kadar üst sınıflardan ders alabilir. Üst sınıflardan ders alabilmek için ilgili programın söz konusu dönemlerinde öğrenci bulunması ve programın sınıf geçme esasına göre eğitim-öğretim yapmıyor olması gerekir.

DERSLERE DEVAM VE YOKLAMALAR

  • Öğrencilerin teorik derslere %70, uygulamalı derslere %80 oranında devam etmeleri zorunludur.
  • Bir dersin devam ve uygulama şartlarını yerine getiremeyen öğrenciler, o dersin dönem sonu sınavlarına giremezler.
  • Öğrencilerin devam durumları, ders devam çizelgesine öğrencilerin imzası alınmak suretiyle dersin öğretim elemanı tarafından izlenir ve öğrenci bilgi sistemine girilir
  • Öğrenciler, sağlık raporlarının kapsadığı süreler içinde devamsız sayılır ve bu süre içinde hiçbir derse ve sınava giremezler. Bu süreler içinde ders veya sınavlara katılmış olan öğrencilerin, sınav sonuçları geçersiz sayılır. Öğrencinin sağlık raporu süresi bitmeden derslere ve sınavlara girebilmesi için, sağlık durumunun düzeldiğini yeni bir sağlık raporu ile belgelendirmesi gerekir.
  • Bir dersin devam şartını yerine getirmesine rağmen o dersten başarısız olan öğrencilerin dersi tekrarlamaları durumunda devam şartı aranmaz. Ancak ilgili birim yönetim kurulunun kararıyla devam şartı konabilir.
  • Kronik hastalığının bulunduğunu sağlık kurulu raporuyla belgelendiren öğrencilere, kronik hastalık durumları göz önünde bulundurularak, mevcut mevzuat hükümleri çerçevesinde ilgili akademik kurulca özel eğitim-öğretim programı ve sınav yöntemleri uygulanabilir.

BÜTÜNLEME SINAVIYLA İLGİLİ ESASLAR

  • Bütünleme sınavı, dersin dönem sonu sınavı sonucunda başarısız olan öğrenciler için açılan ve dönem sonu sınavının yerini tutan sınavdır. Bütünleme sınavları, yarıyıl esasına göre eğitim yapılan programlarda yarıyıl sonunda, yıl esasına göre eğitim yapılan programlarda ise yıl sonunda olmak üzere akademik takvimde belirlenen tarihler arasında yapılır. Bütünleme sınavlarının sonuçları, dersin öğretim elemanı tarafından akademik takvimde belirtilen tarihe kadar öğrenci bilgi sisteminde ilan edilir.
  • Öğrenciler sadece söz konusu yarıyılda/yılda kaydolduğu derslerin bütünleme sınavına girebilir.
  • Bütünleme sınavına; dönem sonu sınavına girme hakkını kazanıp da bu sınavlara mazeretli veya mazeretsiz girmeyen öğrencilerle, girip de başarısız duruma düşen öğrenciler girerler.
  • Bütünleme sınavlarında başarılı sayılabilmek için 100 tam puan üzerinden ön lisans diploma programlarında en az 55, lisans programlarında ise en az 65 puan almış olmak gerekir. Bütünleme sınavlarında burada belirtilen puanların altında puan alan öğrencilerin bütünleme sınav notu yerine dönem sonu sınav notu geçerli olur.
  • Bütünleme sınavına girmeyen öğrencilerin başarı puanı hesaplamasında dönem sonu sınavlarında alınan puanlar dikkate alınır.

SINAVLARLA İLGİLİ ESASLAR

  • Azami ders yükü sınırları içinde kalmak koşuluyla, öğrenciler notlarını yükseltmek üzere her dönemde başarılı oldukları derslere, devam şartı aranmaksızın, yeniden kaydolarak bunların sınavlarına girebilirler. Bu durumda en son alınan not geçerli sayılır.
  • Sınav esnasında veya sınav evrakının incelenmesi sırasında kopya yapmak, kopya yaptırmak, kopya yapılmasına yardım etmek veya bunlara teşebbüs etmek eylemlerinden birini işlediği için açılan disiplin soruşturması sonucunda cezalandırılan öğrenciye o dersin sınavından sıfır (0) puan verilir.
  • Öğrencilerin sınavlara sınav programında gösterilen zaman ve yerde girmeleri, öğrenci kimlik kartlarını ve ilgili birim yönetimi tarafından istenen diğer belgeleri yanlarında bulundurmaları gerekir.
  • Sınavlar, sorumlu öğretim elemanları ve ilgili birim yönetimi tarafından görevlendirilen gözetmenler tarafından yapılır.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği’nin tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz.