...

Sosyoloji Bölümü

Sosyoloji Buluşmaları – 4: Entelektüel ve İktidar
25/04/2018
Sosyoloji Buluşmaları – 4: Entelektüel ve İktidar

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü tarafından "Entelektüel ve İktidar” konulu konferans düzenlendi. Konferansa Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan Çağan konuşmacı olarak katıldı.

Üniversitemiz Kültür ve Kongre Merkezi Mustafa Hayri Efendi Salonunda gerçekleştirilen konferansa; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ertan Özensel, Sosyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hasan Yavuzer, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan konferansın açılış konuşmasını üniversitemiz Sosyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hasan Yavuzer yaptı.

Yavuzer, “Sosyoloji Bölümü olarak düzenlemiş olduğumuz böyle güzel bir etkinlikte sizlerle olmaktan onur duyduğumu belirterek, hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Sosyoloji Bölümü olarak başlattığımız gelenekle, her ay bir sosyolog hocamızı üniversitemize getirmek suretiyle onların bilgi ve birikimlerini öğrencilerimizle paylaşmaya gayretimiz devam ediyor.  Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ertan Özensel ile başladığımız konferanslar serimizin bugün dördüncüsünü gerçekleştireceğiz. Bugünkü konuğumuz alanımızda duayen olan sevgili hocamız Prof. Dr. Kenan Çağan. Kendisini üniversitemizde ve aramızda ağırlamaktan ayrı bir onur ve mutluluk duymaktayız. Şimdiden kendilerine teşekkür ediyor, sizleri saygı, sevgi ve muhabbetle selamlıyorum” dedi.

Prof. Dr. Kenan Çağan ise öncelikle entelektüel imgesi üzerinde konuşmak gerektiğini belirterek entelektüelin tanımını yaptı. “Entelektüel kimdir?” sorusu ile konuşmasına başlayan Çağan, entelektüelin ne olduğu/olmadığı üzerinde detaylı tanımlamalarda bulunarak, entelektüelin aydın, münevver, düşünür, alim gibi tanımlamalardan farkını ortaya koydu. Edward Said’i referans vererek entelektüeli “marjinal, aykırı, muhalif, sürgünde, yersiz yurtsuz” olarak tanımladı. Entelektüelin Orta çağ skolastik düşüncesinin kıskacından sonra Aydınlanma Çağı ile birlikte ortaya çıktığını belirten Çağan, entelektüelin temel belirleyicisini akıl, mantık ve zeka olarak tanımladı. Entelektüelin sahip olması gereken birtakım özellikleri ise şöyle sıraladı: Eleştirel olma, özgür düşünme, laik olma, dogmatik olmama, taraf tutmama. Entelektüelin görevinin veya sorumluluğunun hakikati her şartta ve ne pahasına olursa olsun dillendirmesi olarak ifade eden Çağan, entelektüelin her zorbalığa baş kaldırması, sürekli sorgulama yapması gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Kenan Çağan, entelektüelin tanımlanış biçimlerini, entelektüelin özelliklerini ve işlevini oldukça detaylı ve aydınlatıcı bir analizle sundu.

Katılımcıların sorularının cevaplandırılması ile devam eden konferans sonunda Sosyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hasan Yavuzer, değerli bilgi ve birikimlerini öğrenciler ile paylaşmasından dolayı Prof. Dr. Kenan Çağan’a teşekkür ederek, kendilerine plaket takdiminde bulundu.