...

Sosyoloji Bölümü

Bölüm Başkanımız Doç. Dr. Hasan Yavuzer Hz. Peygamber ve Aile Panelinde Konuştu
27/11/2019

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) İlahiyat Fakültesi tarafından “Hz. Peygamber ve Aile” konulu panel düzenlendi.

Sosyolojik yönleriyle aileyi ele alan NEVÜ Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hasan Yavuzer ise “Tüm dünya genelinde dünyanın neresine giderseniz gidin, tarihin hangi dönemini ele alırsanız alın değişmeyen evrensel, önemli ve zorunlu temel kurumlar vardır. Bunlar aile, ekonomi, eğitim, din ve siyaset gibi temel kurumlardır. Bunlardan biri olan aile, evlilik yoluyla kurulur. Evlilik Allah’ın emri, Peygamberlerin sünneti ve insanların da bir ihtiyacıdır. Evlilik, nikâh yoluyla gerçekleşir ve nikâh iki karşı cins arasındaki gayri meşruluğu ortadan kaldırarak meşru hale getiren bir işlemdir, bir sözleşmedir. Evlilikte çiftlere karşılıklı hak, görev ve sorumluluklar verilmiş,  çiftlerden de bu görev ve sorumlulukların yerine getirilmesi beklenir.

Ülkemizde yaygın olarak görücü usulü, anlaşarak ve kaçarak/kaçırarak olmak üzere üç türde evlenme şekli vardır. Bir zamanlar aile büyüklerinin görüşleri ve onların istekleri doğrulusunda evlilikler gerçekleşirken, günümüzde ise daha çok anlaşarak evlenme biçimleri ortaya çıkmıştır. Bu durumda aile büyükleri onay makamı haline gelmiştir.

Evlenmekte maksat mutlu olmak ve huzurlu bir aile hayatı kurmaktır. Buna rağmen bu amaçla kurulan ailede bazen mutlu olunamamakta ve geçimsizlikler yaşanmaktadır. Bu geçimsizlikler zamanla aile içi şiddete dönüşebilmekte veya bu evlilikler boşanma ile sonuçlanabilmektedir. Aile içindeki şiddetin en büyük mağduru ise kadınlar ve çocuklar olmaktadır.

Günümüzde kadına yönelik şiddet ve boşanma artarken, istatistiki verilerde boşanmaların çoğunun evliliklerin ilk altı ayı ve ilk beş yılında yaşandığı görülmektedir. Yaşadığımız şehir olan Nevşehir de nüfus oranına göre boşanmaların en yaygın olduğu iller arasında yer almaktadır. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’in verilerine göre Nevşehir’de 2018 yılında evlenen çiftlerin sayısı 2 bin 61 iken, 2018 yılında farklı tarihlerde evlenen çiftlerden boşanan çift sayısı ise 544’dür. Ülkemizin birçok yerinde de benzer istatistiklerle karşılaşılmakta olup, bu gidişat ülkemiz, toplum ve aileler için iyi bir gidişat değildir.

Günümüzde yaşanan değişimlere bağlı olarak aile kurumunda da çeşitli değişimler gözlenmektedir. Bu değişimlere paralel olarak evlenme yaşı yükselmiş, çocuk sayısı azalmış ve evlenmeyip bekâr kalmayı tercih edenlerin sayısı artmış, tek ebeveynli aileler gündeme gelmiştir. Diğer taraftan evlenmeden beraber yaşama durumları ile gey ve lezbiyen birliktelikler gündeme gelmiştir.

Toplumun en önemli kurumu olan ailenin sağlıklı bir şekilde devam etmesi için herkese büyük görev ve sorumluluklar düşmektedir ” dedi.